Om Business Yoga te introduceren in jouw organisatie, is het van belang om je leidinggevende te overtuigen van het nut ervan. Je zult hem/haar duidelijk moeten maken dat je behoefte hebt aan tools die je helpen om de alsmaar groter wordende werkdruk aan kunt.

Je zult hem/haar duidelijk moeten maken dat de huidige manier van werken niet goed is voor je gezondheid. Het continu achter je computer zitten, maakt je lichaam stijf. De vele overleggen waar je onvoorbereid naar toe gaat, omdat je niet weet waar je de tijd vandaan moet halen om de stukken te lezen, geven je stress. Laat ik de uitwerking van de actiepunten die vloeien uit zo’n overleg maar achterwege laten. Daar krijg je slapeloze nachten van…

Maar waar moet je beginnen? Waarschijnlijk heb je al niet zoveel energie en wellicht staat je baan op de tocht. Dus extra aandacht voor jezelf vragen bij je manager die taakgericht stuurt, is moeilijk. Heel moeilijk en daarom neem je die stap niet. Je blijft liever ploeteren, week in week uit, van vakantie tot de volgende vakantie.

Ik zie vaak deze worsteling. Het risico dat je op een gegeven moment met een burn-out thuisblijft, is heel groot. En dat is zonde, zonde van jouw energie en zonde van het geld dat het de organisatie kost.

Wat er nodig is, is een buitenstaander die tegen jouw leidinggevend kan zeggen dat het ook op een andere manier kan. Dat het wel degelijk mogelijk is om de medewerkers intrinsiek te motiveren. Dat het wel degelijk mogelijk is om met de huidige medewerkers een goede prestatie neer te zetten. Dat het wel degelijk mogelijk is om gezonde, flexibele en ontspannen medewerkers in hun organisatie te krijgen.

Als er maar op gestuurd wordt! Daarvoor is het nodig dat de organisatie de gezondheid van hun medewerkers prioriteit geven. En dat doet een organisatie door Business Yoga aan te bieden.

Want Business Yoga zorgt niet alleen voor gezonde, flexibele en ontspannen medewerkers. Het heeft meer verborgen voordelen voor de organisatie, die ik hieronder opnoem.

  • Voordeel 1: De interne communicatie verbetert, omdat de medewerkers mondiger worden.
  • Voordeel 2: De medewerkers kunnen meer aan, omdat de medewerkers mentaal en fysiek sterker worden.
  • Voordeel 3: Het is gemakkelijker om veranderingen door te voeren, omdat de medewerkers mentaal flexibeler worden.
  • Voordeel 4: Het aantal fouten neemt af, omdat de medewerkers meer energie en alerter worden.
  • Voordeel 5: De onderlinge band in het team versterkt, omdat de medewerkers de ‘mens’ achter de collega leren kennen.
  • Voordeel 6: De kwaliteit van het werk verbetert, omdat de medewerkers zich vrijer en creatiever voelen.
  • Voordeel 7: De ziektekosten nemen af, omdat de medewerkers zich beter voelen.

In de Workshop ‘De 7 geheimen van Business Yoga‘ leer je meer over hoe je je deze voordelen in je organisatie kan introduceren. Het incompany traject Business Yoga, weg met de stress op je werk, doet precies wat het zegt. Het leert de medewerkers de juiste tools, zodat ze in slechts 9 minuten per dag met minder stress en meer plezier hun werk doen.

Meer informatie over onze diensten vind je hier.

 

[SlideDeck id=’1321′ width=’100%’ height=’370px’]